PRACA ZA GRANICĄ FORUM PRACA OGŁOSZENIA O PRACY OFERTY PRACY PRACA W POLSCE W ANGLII ORAZ W IRLANDII NIEMCZECH WE WŁOSZECH W USA PRACA FORUM PRACOWNICY

Praca... szukac samodzielnie czy przez agencje?

Poradnik, własna działalność, czarna lista, biała lista, WRS, konto w banku, NIN - National Insurance National Insurance Number, po pracy, zakwaterowanie, poszukiwanieie pracy

Praca... szukac samodzielnie czy przez agencje?

Postprzez bakoma320 1 marca 2010, 18:04

Witam !

Wraz z dwójką znajomych chcielibyśmy się udać na rok do pracy do Wielkiej Brytanii.
Pierwszy pomysł jaki był to aby wyjechać z jakiegoś biura lub jakiejś podobnej instytucji która organizuję prace,
ogólnie rzecz biorąc aby nie jechać tam w ciemno .
Udawał ktoś się z was może przez tą agencję :http://www.workuk.pl/ ?
Co ogólnie o tym myślicie ? Można im zaufać ?
Może zna ktoś podobną agencje która została przez was wypróbowana i którą możecie polecić ?
Bardzo bylibyśmy wdzięczni za jakieś strony oraz porady z waszej strony .

Drugim pomysłem jest aby wyjechać w ciemno do Wielkiej Brytanii i tam poszukać pracy .
Jest on trochę trudniejszy ponieważ to nasz pierwszy taki wyjazd i nie mamy żadnych znajomych w Wielkiej Brytanii .
Czy mamy duże szanse na samodzielne znalezienie pracy? Chcialbym wspomniec ze nie mamy zbyt wygorowanych oczekiwan.
Angielski znamy na poziomie komunikatywnym więc nie powinniśmy mieć problemów z porozumieniem się i szukaniem na własną rękę.

Chciałbym zaznaczyć że ma to być tylko rok przejsciowy przed rozpoczeciem studiow
(takze w Wielkiej Brytani).

Co myślicie o tych pomysłach ?
Który dla was wydaję się lepszy i dlaczego ?
Był może ktoś w takiej pracy ? I co może nam doradzić ?

Pozdrawiam !
bakoma320

Re: Praca... szukac samodzielnie czy przez agencje?

Postprzez Roża 14 maja 2010, 13:41

Nie mam żadnego doświadczenia z Agencjami pracy. Większość moich znajomych, która zdecydowała się na pracę w Anglii jechała w ciemno. Tylko jednemu znajomemu ze wszystkich nie udało się zdobyć pracy. Reszta ja znalazła.

Nie wiem jednak, czy ten moment na wyjazd do Anglii jest odpowiedni:)
Roża

Postprzez admin 15 maja 2010, 08:14

Napisz jaka jest znajomość Twojego angielskiego. Może coś się poradzi.
admin
Site Admin

Postprzez Roża 17 maja 2010, 13:13

No właśnie, zgadzam się, że twoja znajomość angielskiego może być tutaj istotnym wyznacznikiem.
Roża

Postprzez janlen 17 maja 2010, 17:56

Zdecydowanie najlepiej szukać pracy samemu. Kup starter jakiegoś prepaida, wejdź na gumtree i dzwoń po kolei do interesujących Ciebie ludzi/ofert. Ja tak robiłem, znajomy podobnie tylko w Irlandii i nigdy dłużej jak 2-3 dni nie szukaliśmy roboty ;)
janlen

Postprzez daniello1984 11 sierpnia 2010, 09:35

moja siostra jak była w Anglii to tylko przez agencje szukała, bo jest pewnie, jak dla takiego świeżaka z Polski, co to dopiero raczkuje na rynku brytyjskim, bo potem przychodzi co do czego i jest spory problem, pojawi się problem ze skarbówką i oni cię reprezentują :P
daniello1984

Postprzez takaja 17 maja 2011, 08:00

Z mojego doświadczenie wynika, że przez agencje. Na własną rękę mogą próbować ludzie, którzy już wielokrotnie wyjeżdżali i mają w tym zakresie nie tylko wiedzę, też znajomości. Zawsze wiąże się to z oparciem w samej organizacji wyjazdu czy też w wypadku problemów na miejscu.Całkiem w porządku oceniam agencję dolnośląską Eurokontakt.
takaja

Postprzez dominika 13 czerwca 2011, 12:09

Ja bym chyba bała się pierwszy raz jechać w ciemno. Raczej szukałabym przez agencję, a ewentualnie gdybym miała zamiar kolejny raz wyjeżdżać to wtedy może już szukałabym samodzielnie, bo miałabym większe rozeznanie na tamtym rynku.
Z drugiej strony jeśli jedzie się ze znajomymi to można zaryzykować, bo zawsze to raźniej.
dominika

Postprzez takaja 16 czerwca 2011, 12:47

zdecydowanie w ciemno nie mam co... zwłaszcza jak nie znasz rynku i języka
takaja

Postprzez znajoma 30 sierpnia 2011, 13:00

Proponowałabym najpierw przejrzeć oferty jakie ma Eures. Jest to sieć europejskich ofert pracy, sprawdzonych i bezpiecznych, zawsze można coś tam znaleźć. Najlepiej zajrzeć do nich na stronę lub zadzwonić na Zieloną Linię (tel. 19 524). Są to instytucje publicznych służb zatrudnienia.
znajoma

Powrót do Anglia

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Żaden zalogowany użytkownik nie przegląda forum i 21 gości