Praca... szukac samodzielnie czy przez agencje?
Poradnik, własna działalność, czarna lista, biała lista, WRS, konto w banku, NIN - National Insurance National Insurance Number, po pracy, zakwaterowanie, poszukiwanieie pracy
przez bakoma320 1 marca 2010, 18:04
Witam !
Wraz z dwójką znajomych chcielibyśmy się udać na rok do pracy do Wielkiej Brytanii. Pierwszy pomysł jaki był to aby wyjechać z jakiegoś biura lub jakiejś podobnej instytucji która organizuję prace, ogólnie rzecz biorąc aby nie jechać tam w ciemno . Udawał ktoś się z was może przez tą agencję :http://www.workuk.pl/ ? Co ogólnie o tym myślicie ? Można im zaufać ? Może zna ktoś podobną agencje która została przez was wypróbowana i którą możecie polecić ? Bardzo bylibyśmy wdzięczni za jakieś strony oraz porady z waszej strony .
Drugim pomysłem jest aby wyjechać w ciemno do Wielkiej Brytanii i tam poszukać pracy . Jest on trochę trudniejszy ponieważ to nasz pierwszy taki wyjazd i nie mamy żadnych znajomych w Wielkiej Brytanii . Czy mamy duże szanse na samodzielne znalezienie pracy? Chcialbym wspomniec ze nie mamy zbyt wygorowanych oczekiwan. Angielski znamy na poziomie komunikatywnym więc nie powinniśmy mieć problemów z porozumieniem się i szukaniem na własną rękę.
Chciałbym zaznaczyć że ma to być tylko rok przejsciowy przed rozpoczeciem studiow (takze w Wielkiej Brytani).
Co myślicie o tych pomysłach ? Który dla was wydaję się lepszy i dlaczego ? Był może ktoś w takiej pracy ? I co może nam doradzić ?
Pozdrawiam !
- bakoma320
-
przez Roża 14 maja 2010, 13:41
Nie mam żadnego doświadczenia z Agencjami pracy. Większość moich znajomych, która zdecydowała się na pracę w Anglii jechała w ciemno. Tylko jednemu znajomemu ze wszystkich nie udało się zdobyć pracy. Reszta ja znalazła.
Nie wiem jednak, czy ten moment na wyjazd do Anglii jest odpowiedni:)
- Roża
-
przez admin 15 maja 2010, 08:14
Napisz jaka jest znajomość Twojego angielskiego. Może coś się poradzi.
- admin
- Site Admin
-
przez Roża 17 maja 2010, 13:13
No właśnie, zgadzam się, że twoja znajomość angielskiego może być tutaj istotnym wyznacznikiem.
- Roża
-
przez janlen 17 maja 2010, 17:56
Zdecydowanie najlepiej szukać pracy samemu. Kup starter jakiegoś prepaida, wejdź na gumtree i dzwoń po kolei do interesujących Ciebie ludzi/ofert. Ja tak robiłem, znajomy podobnie tylko w Irlandii i nigdy dłużej jak 2-3 dni nie szukaliśmy roboty ;)
- janlen
-
przez daniello1984 11 sierpnia 2010, 09:35
moja siostra jak była w Anglii to tylko przez agencje szukała, bo jest pewnie, jak dla takiego świeżaka z Polski, co to dopiero raczkuje na rynku brytyjskim, bo potem przychodzi co do czego i jest spory problem, pojawi się problem ze skarbówką i oni cię reprezentują :P
- daniello1984
-
przez takaja 17 maja 2011, 08:00
Z mojego doświadczenie wynika, że przez agencje. Na własną rękę mogą próbować ludzie, którzy już wielokrotnie wyjeżdżali i mają w tym zakresie nie tylko wiedzę, też znajomości. Zawsze wiąże się to z oparciem w samej organizacji wyjazdu czy też w wypadku problemów na miejscu.Całkiem w porządku oceniam agencję dolnośląską Eurokontakt.
- takaja
-
przez dominika 13 czerwca 2011, 12:09
Ja bym chyba bała się pierwszy raz jechać w ciemno. Raczej szukałabym przez agencję, a ewentualnie gdybym miała zamiar kolejny raz wyjeżdżać to wtedy może już szukałabym samodzielnie, bo miałabym większe rozeznanie na tamtym rynku. Z drugiej strony jeśli jedzie się ze znajomymi to można zaryzykować, bo zawsze to raźniej.
- dominika
-
przez takaja 16 czerwca 2011, 12:47
zdecydowanie w ciemno nie mam co... zwłaszcza jak nie znasz rynku i języka
- takaja
-
przez znajoma 30 sierpnia 2011, 13:00
Proponowałabym najpierw przejrzeć oferty jakie ma Eures. Jest to sieć europejskich ofert pracy, sprawdzonych i bezpiecznych, zawsze można coś tam znaleźć. Najlepiej zajrzeć do nich na stronę lub zadzwonić na Zieloną Linię (tel. 19 524). Są to instytucje publicznych służb zatrudnienia.
- znajoma
-
Użytkownicy przeglądający to forum: Żaden zalogowany użytkownik nie przegląda forum i 21 gości
|